søndag 16. desember 2007

Securitas vs politi

Det er et stort problem når private selskaper utfører oppgaver som er i kjernen av statlige oppgaver, når sicuritas vakter oppfører seg som politi. Statens to viktigste oppgaver er sikkerhet for sine innbyggere, fra trussler innenfra, politiets mandat, og trussler utenfra, militærets mandat. De vaktene som brutelt la en salattyv i bakken denne uken, utførte det mange av oss oppfatter som en politioppgave, en pågripelse. Securitas forsvarer seg med at de handlet i nødverge, og at de ikke gjorde noe mer enn det vanlige folk har lov til. Om de handlet nødverge eller ikke får være opp til domstolen og avgjøre, men det er litt for enkelt og legge seg bak en argumentasjon der man sier at disse typer vakter egentlig bare er vanlige folk.

Hele denne bransjen lever nemlig av å ikke bli oppfattet som vanlige folk, men autoritetspersoner, det er grunnlaget for deres eksistens, at folk respekterer dem mer enn om jeg foreksempel skulle holde tilbake en salattyv. Hva skulle de vel hatt disse uniformene for, om det nettopp ikke var for å gi et inntrykk av autoritet. Problemet er bare, at mens politiet har fått tilitt av folket, gjennom sine folkevalgte, har ikke disse vaktene det. Derfor blir det et problem når de påroper seg denne tiliten, en tilit som kun er gitt til politiet.

Dette er et fenomen som vi garantert vil se mer av i fremtiden, det at selv det viktigste av alle oppgaver som staten har, rettsikkerheten blir lagt ut på anbud til det private, det blir markedsliberalismens ytterpunkt. Nå er det ikke galt å ha sikkerhetsvakter, men vi må få klarere rettningslinjer på denne typen arbeid. Det er nemlig heller ikke riktig for de som jobber i denne bransjen at de skal måtte handle som politi. Den hendelsen som skjedde denne uken, var når alt kommer til alt, ikke overmåtlig farlig, men det kan det være nestegang, og det har vært det i andre land tidligere. Dette er en krevende oppgave for jusitsdepartemantet hvordan de kan sy sammen et bedre system, som sikkrer vektere en trygg arbeidsplass, men som samtidig setter en stopper for at vektere tilegner seg tilit som kun kan tilhøre politiet.

2 kommentarer:

Torstein Tvedt Solberg sa...

Politikk, politikk, bla bla bla!!!
Det var på en måte kommentaren til innlegget, så er det ellers en fin fin blogg du har fått deg! =)
Blir inspirert og ser frem til å lese!

Du er ellers vanskelig å få kontakt med! Ring når du ser dette da =)

Torstein Tvedt Solberg sa...

Ja nå venter vi alle i spenning på din neste blogg!!!
Skal den handle om kultur kanskje? Kultur vs. sykehjem? :p

Håper alt er bra i heimstaden hvertfall!